Wednesday, 13 May 2015

PAHIT

"Kadang dugaan tu datang dalam hidup kau tanpa dijangka. Sampai bila kau nak terus tenggelam dalam dugaan tu? Stay positive. Teruskan melangkah. Banyak lagi perkara lain dihadapan yg kau harus hadapi. Melepaskan bukan bermaksud melupakan. Mungkin ada hikmahnya. 
Ye, kau memang tak kuat.Tapi kau kena kuat."
pernah tak kau hadapi something yg kau tak pernah terlintas pun kau akan lalui. tak pernah mintak pun benda tu jadi kat kau. and benda tu bagi kesan sangat2 kat kau.

pahit kan? pahit kan nak telan semua tu? 

well dah nama pun kehidupan. and kita pun dah tau kita ni makhlukNya. memang takkan lepas dari dugaan and ujian. 

and to think about it back, heyy Allah takkan uji kalau Dia tau kau tak mampu. kan???? so bila Dia turunkan ujian untuk kau, its means Dia tau kau mampu hadapinya. tanda Dia sayang. tanda Dia nak kita ingat balik kat Dia. kita ni manusia wehh. senang je nak hanyut. and kita ni pendosa. tak pernah lekang dari dosa. and mungkin jugak Allah bagi ujian ni untuk tebus balik dosa yg kau pernah buat kat Dia. 

Husnudzon beb ! 





PUDING CARAMEL

assalamualaikum. 

okayyyyy hmmmm aaaaaaa
*awkward*

disebabkan idea aku kering kontang ni, ni je yg aku mampu tulis. eh silap. copy paste sebenarnya ahaks. 

nah amik resepi ni. oh aku amik dari sini http://www.kongsiresepi.com/read/60/0/



Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais



last step, makan! pehhh sedapnya wehh. dah lama gila tak makan serious. hmm takde sape nak tolong buatkan untuk aku ke? 


SEPULUH

assalamualaikum.


well ni je yg aku mampu terfikir untuk entry kali ni. haaa cepat usha video ni dulu


tekan sini woiiiiii